MASTNI LASJE

MASTNI LASJE

vzroki in rešitve

Nastanek mastnih las

ncghzjKako nastaja mastenje in mastni lasje? Glede na to, kako in zakaj se to zgodi, so mastni lasje neposredno povezani s prekomernim izločanjem sebuma, vrsto vo- skaste snovi, naravno prisotne v telesu, ki je zasnovana tako, da las naredi voljan, mehak in vodoodporen. Sebum se proizvaja v naših lojnicah.

Nivo maščobe, je neposredno povezano s količino olja, prisotnega na lasišču. Ljudje s fino lasno teksturo, imajo ponavadi večji obseg las kot ljudje z drugimi lasnimi teksturami.

Pri večjem številu finih las (in dlačic), ima telo več lojnic in s tem možnosti za prekomerno proizvodnjo olja.
Hormonske spremembe so pogosto vzrok za nastanek mastnih las in sprememo kože. To se pogosteje dogaja v puberteti kakor v menopavzi.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko kronično mastni lasje pripeljejo do drugih dolgoročnih težav, vključno s potencialno izgubo las ali nekaterih oblik srbečega in iritiranega lasišča ali prhljaja.

Vrste mastnih las

Mastni lasje so lahko povezani z razvojem kožnih obolenj, kot so akne na obrazu in lasišču. Poznamo dve vrsti mastnih las:

 1. Mastni lasje od korenin do konic, z mastnim ali oljnatim lasiščem.
 2. Mastno lasišče in mastne korenine, s suhimi lasmi vse do konic.

Vzroki za nastanek mastnih las

Čeprav vedno obstajajo določene okoliščine, mastne lase lahko povzročijo naslednji dejavniki:

 1. Genetska predispozicija za mastno lasišče.
 2. Neustrezna uporaba izdelkov za nego las, ki povzroča mastenje lasišča in celo maste- nje pramenov.
 3. Neredno in nedosledno čiščenje las, posledica tega je kopičenje toksinov, umazanije in drugih snovi, ki povzročajo nastanek mastnih las.

Če obstaja genetska predispozicija za mastne lase ali ne, lahko uporaba neprimernih metod ali izdelkov za nego las ravno tako pripelje do mastnih las.

Nepravilno umivanje las, z gensko predispozicijo ali ne, lahko povzroči pogoje za nastanek olj. Tudi suhi lasje lahko zaradi nezadostnega umivanja razvijejo mastne korenine.

Mastni lasje, vendar ne mastno lasišče

greasy-hair

 1. Uporabljate produkte, ki niso pravi za vaš tip las. Fini ali tanki lasje lahko postanejo mastni, če uporabljate težke maske ali styling izdelke.
 2. Uporabljate preveč izdelka ali ste ga osredotočili na eni lokaciji.
 3. Cenejši proizvodi ponavadi vsebujejo veliko škodljivih kemikalij, ki lahko povzročijo mastenje las.

Mastne lase pogosto povezujemo z genetiko

Bolj izraziti/pogosti dejavniki, ki povzročajo mastenje las in lasišča

Potenje. Prekomerno potenje povzroča, da mastni lasje pridejo še bolj do izraza. Enak učinek ima lahko tudi mastna koža. Ravno tako so indikatorji mastenja lahko smog, dim, toksini v

okolici in pretirana količina ličil.

Nekateri strokovnjaki za lase vsekakor verjamejo, da se v zadimljenih prostorih spodbuja nastajanje olja in masti na koži – lasišču, ki se potem preselijo na lase.

To še posebej velja za ljudi z gensko predispozicijo za mastno lasišče.

Mastni lasje so bolj obvladljivi na daljših pramenih, saj maščoba oz. olje potuje dlje po pramenu kot pri srednjih in kratkih laseh. Ker kratki ali zelo kratki lasje zajemajo veliko manjšo površino, glede na lasišče, se olja nakopičijo na lasu veliko hitreje in povzročijo bolj resne težave.

Fini ali tanki lasje so lahko bolj dovzetni za več težav z mastenjem, kot normalni ali debelejši prameni.

Valoviti in skodrani lasje imajo manj težav z mastenjem kot naravno ravni lasje, saj olje lažje steče navzdol po ravnem pramenu.

Priporočamo vam uporabo šamponov Paul Mitchell iz linije Tea Tree. Šamponi Tea Tree vam  bodo osvežili lasišče ga nežno očistili ter preprečevali mastenje las.

 

Kako šamponiramo mastna pramenajfugij

Pri uporabi šamponov za mastne pramene poskrbite, da boste izdelek osredotočili le na področjih, ki so mastna. Če to pomeni vaše celo lasišče in vsa dolžina las, ga nanesite na obe območji v celoti.
Pogost stranski učinek mastnih las je posušen srednji del ali konice. To je zato, ker v poskusu, da kontrolira mastne korenine, šampon za odstranjevanje pretiranega olja, prehaja na preostali del las in odstrani dragocena naravna olja.

 

Nadzor nad mastnimi lasmi

Pri nadzoru nad mastnimi lasmi upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Hidratantni ali hranilni šampon uporabljajte samo za lasišče. Če so konice ali sredinski del las suhe in poškodovane, hidratantno/hranilno formulo nanesite samo na področje las, ki so pretirano suha.oil
 2. Izperite balzam, ki ga uporabljate v bližini lasišča. Uporabljajte ga samo do sredine ali na koncu lasu in ga držite stran od lasišča.
 3. Izogibajte se hranilnim maskam v bližini lasišča.
 4. Izogibajte se izdelkom za oblikovanje las, kot so geli, laki ali pene, ki bojo olja preusmerila na področje lasišča.
 5. Izogibajte se umivanja las v vroči vodi.
 6. Čim manj dotikanja, česanja ali krtačenja las, razen kadar je to nujno potrebno. P
 7. Trakovi za na glavo lahko povzročajo, da se masti in olja iz kože in las zlahka selijo in širijo po lasišču, kar povzročajoči težave mastnih las.
 8. Izogibajte se uporabi kozmetike na osnovi olja za nego kože.

 

Nasveti za preprečevanje mastenja las

 1. Šamponirajte lase v kombinaciji z mlačno ali hladno vodo in se izognite visokim temperaturam.
 2. Uporabljajte izdelke, ki se oglašujejo kot čistilni (clarifying) ali za mastne lase.
 3. Perite lase vsak dan, če je potrebno, da se zmanjša nabiranje masti in olja.
 4. Plasirajte različne šampone ustrezno. Uporabljajte izdelke za odstranjevanje masti le na lasišču, vendar vlažilne ali šampone za volumen na sredini in konicah las.
 5. Osredotočite šampon za mastne lase samo na površini lasišča. Izogibajte se uporabi po sredini ali konicah las, kjer so tam potrebna naravna olja.
 6. Nikoli ne kupčkajte mokre lase na vrhu glave. To lahko prenese olja in maščobe iz lasišča do preostalih las.
 7. Vedno izpirajte šampon s hladno vodo. To bo pomagalo zmanjšati proizvodnjo naravnega olja.

Leave A Comment